...

Nasze Wina Różowe

Wyświetlanie wszystkich wyników: 3

Wina Różowe

Wbrew powszechnym opiniom, nie powstają one przez dolanie czerwonego wina do białego. Wino różowe swój kolor zawdzięcza krótkiej maceracji moszczu z czerwonych owoców razem ze skórkami, trwającej kilka godzin, a czasem i mniej.Podczas tego procesu do soku przedostaje się ze skórek niewielka ilość barwników oraz charakterystycznych aromatów. Przypominają nam one zapach czerwonych owoców – poziomek, truskawek, czerwonych porzeczek i malin. Czas maceracji, która wpływa m.in. na kolor, determinuje styl takiego wina.

Różowe wina najczęściej są lekko wytrawne, półwytrawne i czasem słodkie. Mogą być musujące. Najrzadziej zdarzają się słodkie wina różowe oraz wzmacniane.

Różowe wina powstają na całym świecie jednak historycznie jednym z najbardziej znanych regionów produkujących różowe wino jest Prowansja we Francji.

Różowe wino jest często wybierane na specjalne okazje, takie jak romantyczna kolacja czy wieczór z przyjaciółmi. Jego delikatny smak i lekka kwasowość sprawiają, że jest ono doskonałym towarzyszem dla różnych potraw, zarówno tych lekkich i owocowych, jak i cięższych i bardziej wytrawnych. Różowe wino jest również często wybierane jako aperitif. Można je także serwować z sałatkami, białym mięsem i
chudymi rybami, i zawsze powinno być podawane mocno schłodzone.

W naszej winnicy znajdą Państwo Rose – półwytrawne wino różowe. W smaku można wyczuć rabarbar, poziomki, maliny oraz truskawki.

Serdecznie zachęcamy do spróbowania.

Shopping Cart

Czy masz ukończone 18 lat?

Musimy Cię Zapytać Zanim Przejdziesz Dalej

Seraphinite AcceleratorOptimized by Seraphinite Accelerator
Turns on site high speed to be attractive for people and search engines.