Wina Białe
Wina białe.
To bardzo szeroka grupa obejmująca klasyczne wina spokojne, wytrawne lub półwytrawne. Powstają one zazwyczaj z wyciśniętego z winogron soku po odrzuceniu skórek. Mają wtedy jasny kolor czasem przechodzący w stronę żółtego. Wina musujące to najczęściej wina białe i tu także mają one bardzo jasną, niemal bezbarwną szatę. Wina słodkie oraz wzmacniane powstające z białych odmian winorośli także będziemy klasyfikować jako wino białe – choć ich barwa będzie zupełnie inna. Słodki sauternes czy tokaj będą miały złotą i bursztynową barwę, natomiast sherry i malaga będą miały kolor herbaciany, a nawet brunatny. Do kategorii win białych zaliczamy także coraz popularniejsze wina pomarańczowe. Swój charakterystyczny kolor zawdzięczają używanej już w starożytnej Gruzji metodzie maceracji i fermentacji białych winogron razem ze skórkami i szypułkami.
Białe wino jest często podawane jako aperitif lub do potraw z ryb, makaronów, owoców morza i lekkich mięs. Pasuje także do sałatek, serów i deserów. Lekkie wino białe to idealne wino na letnie dni, ponieważ jego delikatny smak i orzeźwiające właściwości sprawiają, że doskonale gasi pragnienie natomiast cięższe starzone w beczkach wina białe możemy podać do cięższych potraw np. ryb i mięs w sosie.
Najpopularniejsze szczepy białe a zarazem rodzaje win białych to: chardonnay, riesling, pinot gries, sauvignion blanc.
Wina z tych szczepów powstają również w naszej winnicy ale nasza oferta nie ogranicza się wyłącznie do nich.
Wyświetlanie wszystkich wyników: 12