...

Nasze Wina Czerwone

Wyświetlanie wszystkich wyników: 10

Wina czerwone
Wina  czerwone powstają z dojrzałych, czerwonych winogron, które są fermentowane wraz ze skórkami i pestkami. To właśnie obecność skórek i pestek sprawia, że wino ma czerwoną barwę i taniczność. Podczas fermentacji winogron uwalniane są bogate nuty aromatyczna zamknięte w owocach. Po skończonej fermentacji wino jest tłoczone i następnie może być przelewane do beczek dębowych na okres od 9 do 24 miesięcy, podczas którego odbywa się leżakowanie i dojrzewanie. Wino nabiera krągłości oraz pogłębia charakterystyczne dla win czerwonych nuty smakowe, takie jak owoce leśne, wiśnie, tosty, kakao czy pieprz.

Wśród czerwonych win zazwyczaj znajdziemy wina wytrawne. Lżejsze – z odmian takich jak gamay czy pinot noir i cięższe, fermentowane między innymi z winogron cabernet sauvignon czy merlot. Najbardziej cenione czerwone wina to wina wytrawne, z dużą zawartością tanin, często leżakowane w dębowych beczkach. Styl i jakość tych win pozwala na ich dłuższe leżakowanie.

Wśród najsłynniejszych półwytrawnych lub lekko wytrawnych czerwonych win możemy wymienić wina bardolino oraz beaujolais. Rzadko zdarzają się czerwone wina półsłodkie – tu zazwyczaj wymienia się deserowe wina gruzińskie z apelacji Khvanchkara oraz Kindzmarauli. Spośród czerwonych win deserowych koniecznie należy wymienić wino recioto della valpolicella oraz wzmacniane wina porto.

Czerwone wino wytrawne i półwytrawne polecamy szczególnie do ciężkich potraw takich jak pieczona dziczyzna, kaczka, gęś, grillowane mięso wieprzowe i wołowe oraz wędliny. Natomiast słodkie i półsłodkie wina czerwone serwuje się najczęściej do serów i różnych rodzajów deserów.

W ofercie czerwonych win z Winnicy Płochockich są wyłącznie wina wytrawne, zarówno jednoszczepowe jak i kupaże.

Shopping Cart

Czy masz ukończone 18 lat?

Musimy Cię Zapytać Zanim Przejdziesz Dalej

Seraphinite AcceleratorOptimized by Seraphinite Accelerator
Turns on site high speed to be attractive for people and search engines.