...

Nasze Wina Naturalne

Wyświetlanie wszystkich wyników: 3

Coraz częściej słyszymy o winach ekologicznych, biodynamicznych, a nawet wegańskich – gdzie w tym wszystkim umieścić wina naturalne i na czym właściwie polega ich produkcja? Najprościej rzecz ujmując, wino naturalne to takie, któremu nic nie dodano i nic mu nie ujęto.
Winnice, w których powstają wina naturalne, uprawiane są ekologicznie, bez użycia pestycydów, herbicydów i sztucznego nawadniania. Zbiór winogron odbywa się wyłącznie ręcznie. Proces
fermentacji winogron zachodzi dzięki naturalnym, drożdżom (czasem także bakteriom) i zawartym w owocach cukrom.

W przeciwieństwie do zwykłych win te naturalne powstają bez
dodatku siarki, która jest standardowo używana w winiarstwie konwencjonalnym. Nie są dosładzane ani klarowane. W wypadku wina naturalnego nie ma też mowy o sztucznym podwyższaniu ilości alkoholu. Dzięki takiemu podejściu do procesu wytwarzania, wina naturalne oferują niecodzienne i bardzo zróżnicowane profile smakowe, często niespotykane w winach ‘nowoczesnych’. Co ciekawe, naturalne winiarstwo rozróżnia aż cztery kolory wina: obok powszechnie znanych win białych, różowych i czerwonych, również pomarańczowe, o których przeczytacie poniżej.

Czym są wina pomarańczowe/bursztynowe?
Wina pomarańczowe to wina białe, które fermentują na skórkach przez kilka dni, tygodni lub nawet miesięcy. Proces ich winifikacji przypomina więc ten, z którym mamy do czynienia w wypadku win czerwonych. Przez kontakt ze skórkami uzyskują nietypowy
kolor – złotawy, pomarańczowy, a nawet bursztynowy – i bardziej wyrazisty smak niż tradycyjne wina białe.

Wina pomarańczowe produkowane są najczęściej z upraw ekologicznych lub biodynamicznych przy użyciu dzikich drożdży, bez dodanych siarczynów. Nie są też klarowane i filtrowane. Wiele z nich fermentuje i dojrzewa w qvevri – tradycyjnych, glinianych amforach. W metodzie tej specjalizują się winiarnie w Gruzji, Słowenii i
Włoszech. Wiele interesujących interpretacji można znaleźć również w Austrii, Francji, Czechach, a także w Polsce. W naszej winnicy od 2015 roku powstają wina pomarańczowe w oryginalnych gruzińskich qvevri oraz inne wina macerowane na skórkach.

Proces naturalnej produkcji wina nie jest nowy. Jeszcze na początku XX wieku, przed rozpowszechnieniem rolnictwa przemysłowego, właściwie wszystkie wina powstawały w sposób niskointerwencyjny. Powrót do naturalnych metod wytwarzania wina rozpoczął się w Europie na przełomie lat 80. i 90. XX wieku, kiedy część rozczarowanych zindustrializowanym rolnictwem producentów zaczęła powracać do tradycyjnej uprawy winorośli i produkcji wina. Kierunek ten wpisał się w szerszy zwrot ku zrównoważonego rozwoju i troski o środowisko. Z tego powodu wina naturalne wytwarzane są w krótkich seriach przez prawdziwych pasjonatów, najczęściej w małych, rodzinnych, kilkuhektarowych winnicach. Dzięki temu zawsze stoi za nimi ich unikatowa historia.

Shopping Cart

Czy masz ukończone 18 lat?

Musimy Cię Zapytać Zanim Przejdziesz Dalej

Seraphinite AcceleratorOptimized by Seraphinite Accelerator
Turns on site high speed to be attractive for people and search engines.