...

Nasze Wina Pomarańczowe

Wyświetlanie wszystkich wyników: 3

Wina pomarańczowe to wina białe, które fermentują na skórkach przez kilka dni, tygodni
lub nawet miesięcy. Proces ich winifikacji przypomina więc ten, z którym mamy do
czynienia w wypadku win czerwonych. Przez kontakt ze skórkami uzyskują nietypowy
kolor – złotawy, pomarańczowy, a nawet bursztynowy – i bardziej wyrazisty smak niż
tradycyjne wina białe.
Wina pomarańczowe produkowane są najczęściej z upraw ekologicznych lub
biodynamicznych przy użyciu dzikich drożdży, bez dodanych siarczynów. Nie są też
klarowane i filtrowane. Wiele z nich fermentuje i dojrzewa w qvevri – tradycyjnych,
glinianych amforach. W metodzie tej specjalizują się winiarnie w Gruzji, Słowenii i
Włoszech. Wiele interesujących interpretacji można znaleźć również w Austrii, Francji,
Czechach, a także w Polsce.
W naszej winnicy od 2015 roku powstają wina pomarańczowe w oryginalnych
gruzińskich qvevri oraz inne wina macerowane na skórkach.
Proces naturalnej produkcji wina nie jest nowy. Jeszcze na początku XX wieku, przed
rozpowszechnieniem rolnictwa przemysłowego, właściwie wszystkie wina powstawały w
sposób niskointerwencyjny. Powrót do naturalnych metod wytwarzania wina rozpoczął
się w Europie na przełomie lat 80. i 90. XX wieku, kiedy część rozczarowanych
zindustrializowanym rolnictwem producentów zaczęła powracać do tradycyjnej uprawy
winorośli i produkcji wina. Kierunek ten wpisał się w szerszy zwrot ku zrównoważonego
rozwoju i troski o środowisko. Z tego powodu wina naturalne wytwarzane są w krótkich
seriach przez prawdziwych pasjonatów, najczęściej w małych, rodzinnych,
kilkuhektarowych winnicach. Dzięki temu zawsze stoi za nimi ich unikatowa historia.

Shopping Cart

Czy masz ukończone 18 lat?

Musimy Cię Zapytać Zanim Przejdziesz Dalej

Seraphinite AcceleratorOptimized by Seraphinite Accelerator
Turns on site high speed to be attractive for people and search engines.