Wina Różowe

Wina Różowe

Wbrew powszechnym opiniom, nie powstają one przez dolanie czerwonego wina do białego. Wino różowe swój kolor zawdzięcza krótkiej maceracji moszczu z czerwonych owoców razem ze skórkami, trwającej kilka godzin, a czasem i mniej.Podczas tego procesu do soku przedostaje się ze skórek niewielka ilość barwników oraz charakterystycznych aromatów. Przypominają nam one zapach czerwonych owoców – poziomek, truskawek, czerwonych porzeczek i malin. Czas maceracji, która wpływa m.in. na kolor, determinuje styl takiego wina.

Różowe wina najczęściej są lekko wytrawne, półwytrawne i czasem słodkie. Mogą być musujące. Najrzadziej zdarzają się słodkie wina różowe oraz wzmacniane.

Różowe wina powstają na całym świecie jednak historycznie jednym z najbardziej znanych regionów produkujących różowe wino jest Prowansja we Francji.

Różowe wino jest często wybierane na specjalne okazje, takie jak romantyczna kolacja czy wieczór z przyjaciółmi. Jego delikatny smak i lekka kwasowość sprawiają, że jest ono doskonałym towarzyszem dla różnych potraw, zarówno tych lekkich i owocowych, jak i cięższych i bardziej wytrawnych. Różowe wino jest również często wybierane jako aperitif. Można je także serwować z sałatkami, białym mięsem i
chudymi rybami, i zawsze powinno być podawane mocno schłodzone.

W naszej winnicy znajdą Państwo Rose – półwytrawne wino różowe. W smaku można wyczuć rabarbar, poziomki, maliny oraz truskawki.

Serdecznie zachęcamy do spróbowania.

Wyświetlanie wszystkich wyników: 2

Shopping Cart