Wina Słodkie
Wina słodkie
Wina słodkie produkowane są z bardzo dojrzałych winogron zostawianymi na krzewie bardzo długo. Mają one różne style oraz poziomy słodyczy. Aby uzyskać wina o bardzo dużej zawartości cukru resztkowego producent musi zastosować specjalne metody.
W zależności od typów wina oraz stylu, jaki jest oczekiwany, są to wina wzmacniane alkoholem winogronowym (porto, sherry), wina z podsuszonych winogron (malaga, recioto), wina z winogron, na których pojawiła się pleśń szlachetna, czyli botrytis cinerea (tokaj, sauternes) lub win z winogron zbieranych podczas kilkustopniowego mrozu (icewine). Poziom słodyczy nie wiąże się z kolorem wina, ale większość słodkich win powstaje z białych odmian (muscat, furmint, sémillon, riesling, chardonnay). Najbardziej znanym słodkim czerwonym winem jest porto.
Zawartość cukru resztkowego w winach słodkich wynosi co najmniej 45 gramów na litr a może dochodzić do ponad 200 g/l.
W winach słodkich kolejną bardzo ważną kwestią jest kwasowość. Przy odpowiednio wysokiej kwasowości te wina nie przytłaczają słodyczą a wręcz przeciwnie są wspaniale zrównoważone i dostarczają niesamowitych doznań podczas degustacji. Wina słodkie mają również wspaniałe nuty aromatyczne rodzynek, kandyzowanych owoców tropikalnych , miodu. Możemy je podawać do deserów ale również do ostrych serów pleśniowych lub foie gras.
Wyświetlanie jednego wyniku