...

Nasze Wina Słodkie

Wyświetlanie jednego wyniku

Wina słodkie

Wina słodkie produkowane są z bardzo dojrzałych winogron zostawianymi na krzewie bardzo długo. Mają one różne style oraz poziomy słodyczy. Aby uzyskać wina o bardzo dużej zawartości cukru resztkowego producent musi zastosować specjalne metody.

W zależności od typów wina oraz stylu, jaki jest oczekiwany, są to wina wzmacniane alkoholem winogronowym (porto, sherry), wina z podsuszonych winogron (malaga, recioto), wina z winogron, na których pojawiła się pleśń szlachetna, czyli botrytis cinerea (tokaj, sauternes) lub win z winogron zbieranych podczas kilkustopniowego mrozu (icewine). Poziom słodyczy nie wiąże się z kolorem wina, ale większość słodkich win powstaje z białych odmian (muscat, furmint, sémillon, riesling, chardonnay). Najbardziej znanym słodkim czerwonym winem jest porto.

Zawartość cukru resztkowego w winach słodkich wynosi co najmniej 45 gramów na litr a może dochodzić do ponad 200 g/l.

W winach słodkich kolejną bardzo ważną kwestią jest kwasowość. Przy odpowiednio wysokiej kwasowości te wina nie przytłaczają słodyczą a wręcz przeciwnie są wspaniale zrównoważone i dostarczają niesamowitych doznań podczas degustacji. Wina słodkie mają również wspaniałe nuty aromatyczne rodzynek, kandyzowanych owoców tropikalnych , miodu. Możemy je podawać do deserów ale również do ostrych serów pleśniowych lub foie gras.

Shopping Cart

Czy masz ukończone 18 lat?

Musimy Cię Zapytać Zanim Przejdziesz Dalej

Seraphinite AcceleratorOptimized by Seraphinite Accelerator
Turns on site high speed to be attractive for people and search engines.