Wina Naturalne

Coraz częściej słyszymy o winach ekologicznych, biodynamicznych, a nawet wegańskich – gdzie w tym wszystkim umieścić wina naturalne i na czym właściwie polega ich produkcja? Najprościej rzecz ujmując, wino naturalne to takie, któremu nic nie dodano i nic mu nie ujęto.
Winnice, w których powstają wina naturalne, uprawiane są ekologicznie, bez użycia pestycydów, herbicydów i sztucznego nawadniania. Zbiór winogron odbywa się wyłącznie ręcznie. Proces
fermentacji winogron zachodzi dzięki naturalnym, drożdżom (czasem także bakteriom) i zawartym w owocach cukrom.

W przeciwieństwie do zwykłych win te naturalne powstają bez
dodatku siarki, która jest standardowo używana w winiarstwie konwencjonalnym. Nie są dosładzane ani klarowane. W wypadku wina naturalnego nie ma też mowy o sztucznym podwyższaniu ilości alkoholu. Dzięki takiemu podejściu do procesu wytwarzania, wina naturalne oferują niecodzienne i bardzo zróżnicowane profile smakowe, często niespotykane w winach ‘nowoczesnych’. Co ciekawe, naturalne winiarstwo rozróżnia aż cztery kolory wina: obok powszechnie znanych win białych, różowych i czerwonych, również pomarańczowe, o których przeczytacie poniżej.

Czym są wina pomarańczowe/bursztynowe?
Wina pomarańczowe to wina białe, które fermentują na skórkach przez kilka dni, tygodni lub nawet miesięcy. Proces ich winifikacji przypomina więc ten, z którym mamy do czynienia w wypadku win czerwonych. Przez kontakt ze skórkami uzyskują nietypowy
kolor – złotawy, pomarańczowy, a nawet bursztynowy – i bardziej wyrazisty smak niż tradycyjne wina białe.

Wina pomarańczowe produkowane są najczęściej z upraw ekologicznych lub biodynamicznych przy użyciu dzikich drożdży, bez dodanych siarczynów. Nie są też klarowane i filtrowane. Wiele z nich fermentuje i dojrzewa w qvevri – tradycyjnych, glinianych amforach. W metodzie tej specjalizują się winiarnie w Gruzji, Słowenii i
Włoszech. Wiele interesujących interpretacji można znaleźć również w Austrii, Francji, Czechach, a także w Polsce. W naszej winnicy od 2015 roku powstają wina pomarańczowe w oryginalnych gruzińskich qvevri oraz inne wina macerowane na skórkach.

Proces naturalnej produkcji wina nie jest nowy. Jeszcze na początku XX wieku, przed rozpowszechnieniem rolnictwa przemysłowego, właściwie wszystkie wina powstawały w sposób niskointerwencyjny. Powrót do naturalnych metod wytwarzania wina rozpoczął się w Europie na przełomie lat 80. i 90. XX wieku, kiedy część rozczarowanych zindustrializowanym rolnictwem producentów zaczęła powracać do tradycyjnej uprawy winorośli i produkcji wina. Kierunek ten wpisał się w szerszy zwrot ku zrównoważonego rozwoju i troski o środowisko. Z tego powodu wina naturalne wytwarzane są w krótkich seriach przez prawdziwych pasjonatów, najczęściej w małych, rodzinnych, kilkuhektarowych winnicach. Dzięki temu zawsze stoi za nimi ich unikatowa historia.

Wyświetlanie wszystkich wyników: 3

Koszyk
<# if ( data.permalink ) { #> <# } #> <# } #> <# if ( data.cta ) { #>

{{ data.cta }}

<# } #> <# if ( ! data.permalink ) { #> <# } else { #> <# } #> {{{ data.title }}} <# if ( ! data.permalink ) { #> <# } else { #> <# } #> <# if ( data.formatted_attributes.length ) { #>
<# var i; for( i = 0; i < data.formatted_attributes.length; i++ ) { #>
{{ data.formatted_attributes[i].name }}:
{{{ data.formatted_attributes[i].options_html }}}
<# } #>
<# } #> <# if ( 'variable' === data.type ) { #>
<# var i; for( i = 0; i < data.variations_attributes.length; i++ ) { #> <# } #>
<# } #> <# if ( data.discounted_price_html ) { #>

data-wcssb_o_content="{{ data.discounted_price_html }}" <# } #> > <# if ( 'variable' != data.type ) { #> {{{ data.discounted_price_html }}} <# } else { #> {{{ data.default_discounted_price_html }}} <# } #>

<# } #> <# if ( 'onbackorder' == data.stock_status && 'variable' != data.type ) { #> {{{ data.stock_html }}} <# } #> Dodaj do koszyka