Wina Pomarańczowe
Wina pomarańczowe to wina białe, które fermentują na skórkach przez kilka dni, tygodni
lub nawet miesięcy. Proces ich winifikacji przypomina więc ten, z którym mamy do
czynienia w wypadku win czerwonych. Przez kontakt ze skórkami uzyskują nietypowy
kolor – złotawy, pomarańczowy, a nawet bursztynowy – i bardziej wyrazisty smak niż
tradycyjne wina białe.
Wina pomarańczowe produkowane są najczęściej z upraw ekologicznych lub
biodynamicznych przy użyciu dzikich drożdży, bez dodanych siarczynów. Nie są też
klarowane i filtrowane. Wiele z nich fermentuje i dojrzewa w qvevri – tradycyjnych,
glinianych amforach. W metodzie tej specjalizują się winiarnie w Gruzji, Słowenii i
Włoszech. Wiele interesujących interpretacji można znaleźć również w Austrii, Francji,
Czechach, a także w Polsce.
W naszej winnicy od 2015 roku powstają wina pomarańczowe w oryginalnych
gruzińskich qvevri oraz inne wina macerowane na skórkach.
Proces naturalnej produkcji wina nie jest nowy. Jeszcze na początku XX wieku, przed
rozpowszechnieniem rolnictwa przemysłowego, właściwie wszystkie wina powstawały w
sposób niskointerwencyjny. Powrót do naturalnych metod wytwarzania wina rozpoczął
się w Europie na przełomie lat 80. i 90. XX wieku, kiedy część rozczarowanych
zindustrializowanym rolnictwem producentów zaczęła powracać do tradycyjnej uprawy
winorośli i produkcji wina. Kierunek ten wpisał się w szerszy zwrot ku zrównoważonego
rozwoju i troski o środowisko. Z tego powodu wina naturalne wytwarzane są w krótkich
seriach przez prawdziwych pasjonatów, najczęściej w małych, rodzinnych,
kilkuhektarowych winnicach. Dzięki temu zawsze stoi za nimi ich unikatowa historia.
Showing all 6 results