Wina Czerwone

Wina czerwone
Wina  czerwone powstają z dojrzałych, czerwonych winogron, które są fermentowane wraz ze skórkami i pestkami. To właśnie obecność skórek i pestek sprawia, że wino ma czerwoną barwę i taniczność. Podczas fermentacji winogron uwalniane są bogate nuty aromatyczna zamknięte w owocach. Po skończonej fermentacji wino jest tłoczone i następnie może być przelewane do beczek dębowych na okres od 9 do 24 miesięcy, podczas którego odbywa się leżakowanie i dojrzewanie. Wino nabiera krągłości oraz pogłębia charakterystyczne dla win czerwonych nuty smakowe, takie jak owoce leśne, wiśnie, tosty, kakao czy pieprz.

Wśród czerwonych win zazwyczaj znajdziemy wina wytrawne. Lżejsze – z odmian takich jak gamay czy pinot noir i cięższe, fermentowane między innymi z winogron cabernet sauvignon czy merlot. Najbardziej cenione czerwone wina to wina wytrawne, z dużą zawartością tanin, często leżakowane w dębowych beczkach. Styl i jakość tych win pozwala na ich dłuższe leżakowanie.

Wśród najsłynniejszych półwytrawnych lub lekko wytrawnych czerwonych win możemy wymienić wina bardolino oraz beaujolais. Rzadko zdarzają się czerwone wina półsłodkie – tu zazwyczaj wymienia się deserowe wina gruzińskie z apelacji Khvanchkara oraz Kindzmarauli. Spośród czerwonych win deserowych koniecznie należy wymienić wino recioto della valpolicella oraz wzmacniane wina porto.

Czerwone wino wytrawne i półwytrawne polecamy szczególnie do ciężkich potraw takich jak pieczona dziczyzna, kaczka, gęś, grillowane mięso wieprzowe i wołowe oraz wędliny. Natomiast słodkie i półsłodkie wina czerwone serwuje się najczęściej do serów i różnych rodzajów deserów.

W ofercie czerwonych win z Winnicy Płochockich są wyłącznie wina wytrawne, zarówno jednoszczepowe jak i kupaże.

Wyświetlanie wszystkich wyników: 7

Shopping Cart